Torcik ziemniaczano-brokułowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jajka, mąkę i sól i dokładnie razem wymieszać. Masę ziemniaczaną wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 20 cm. Przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 160 st C.
NADZIENIE
Brokuł podzielić na małe różyczki, opłukać i osuszyć. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokroić w kostkę lub porwać na mniejsze kawałki.
SOS
Jajka rozbełtać. Dodać do nich kwaśną śmietanę i sól. Dobrze razem wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć kolejno różyczki brokuła, na to starty ser i na końcu szynkę. Wszystko polać sosem ze śmietany i jajek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze 40 minut w 160 st C. lub do czasu aż wierzch się zarumieni i ściągnie. Podawać na ciepło.
Komentarze