Torciki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzac do 200 stopni. Oddzielic żółtka od białek. Żółtka,cukier i skórkę cytrynowa utrzec do białosci. Białka lekko posolic i ubic na sztywną pianę, wymieszac z mąką i żółtkiem z cukrem. Prostokątną blachę wyłozyc papierem do pieczenia i rozsmarowac ciasto. Wstawi do piekarnika i piec 8-10min. Upieczone wyjąc i ostudzic. Przygotowac krem. Odlac 5 łyżek wody i wymieszac z mąką ziemniaczaną, resztę wody wymieszac z sokiem z cytryny i zagotowac. Wlac mąkę z wodą i ponownie zagotowac. Zestawic z ognia i natychmiast domieszac żołtko. Białko lekko osolic i ubic na sztywna piane. Nastepnie dodac do gorącego kremu i wymieszac. Biszkopt pokroic na 4 prostokąty, posmarowac kremem(1/4 kremu odłozyc) i zlozyc razem. Posmarowac dookola reszte kremu. Wsawic na pare godzin do lodowki. przed podaniem pokroic na male torciki udekorowac bitąśmietaną plasterkami cytryny i listkami melisy.
Komentarze