Podczas wakacji jadłem naleśniki ze szpinakiem - takie zwykłe zawijane. Po powrocie postanowiłem zrobić podobne danie ale po swojemu i tak powstał torcik naleśnikowo szpinakowy
45 min
Składniki:
Naleśniki:
- 150 g mąki,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- szczypta soli,
- olej do smażenia
Farsz:
- szpinak mrożony brykiet,
- 2 główki czosnku,
- pieprz prawdziwy,
- sól,
- masło prawdziwe,
- 1 filet z kurczaka
Sos beszamelowy:
- 1,5 szklanki mleka 3,2%,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki
Ser żółty
Torcik szpinakowo naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki
Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy i zostawiamy przykryte ściereczką na 20 minut. Smażymy.
Fileta kroimy w kostkę i smażymy z odrobiną oliwy z oliwek na patelni (najlepiej grillowej)
Szpinak wkładamy do rondelka podgrzewamy aż całkowicie rozmarznie i wyparuje woda, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem oraz masłem prawdziwym. W garnuszku mieszamy masło z mąką jak na zasmażkę i stopniowo dolewamy mleko.
Naleśniki przekładamy w sposób następujący: naleśniki, szpinak, filet z kurczaka, sos beszamelowy na sama górę starty żółty ser i wkładamy do piekarnika aż ser się rozpuści. Smacznego
Komentarze