Torcik szpinakowo naleśnikowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Podczas wakacji jadłem naleśniki ze szpinakiem - takie zwykłe zawijane. Po powrocie postanowiłem zrobić podobne danie ale po swojemu i tak powstał torcik naleśnikowo szpinakowy

  • 45 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    - 150 g mąki,
    - 2 jajka,
    - 250 ml mleka,
    - szczypta soli,
    - olej do smażenia
    Farsz:
    - szpinak mrożony brykiet,
    - 2 główki czosnku,
    - pieprz prawdziwy,
    - sól,
    - masło prawdziwe,
    - 1 filet z kurczaka
    Sos beszamelowy:
    - 1,5 szklanki mleka 3,2%,
    - 2 łyżki masła,
    - 2 łyżki mąki
    Ser żółty

Torcik szpinakowo naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki
    Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy i zostawiamy przykryte ściereczką na 20 minut. Smażymy.
    Fileta kroimy w kostkę i smażymy z odrobiną oliwy z oliwek na patelni (najlepiej grillowej)
    Szpinak wkładamy do rondelka podgrzewamy aż całkowicie rozmarznie i wyparuje woda, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem oraz masłem prawdziwym. W garnuszku mieszamy masło z mąką jak na zasmażkę i stopniowo dolewamy mleko.
    Naleśniki przekładamy w sposób następujący: naleśniki, szpinak, filet z kurczaka, sos beszamelowy na sama górę starty żółty ser i wkładamy do piekarnika aż ser się rozpuści. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy