Tort ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę. Przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia dodajemy do masy jajecznej , ciągle mieszając. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy 22 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy przez 20-25 min w temp. 200 st.
2.Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i studzimy. Ananasa osączamy i miksujemy . Kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru.
3.Gdy galaretka zacznie tężeć powoli mieszamy ją z ananasem , a następnie porcjami dodajemy ubitą śmietanę. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i łączymy z masą.
4.Na zimnym biszkopcie zakładamy obręcz tortownicy i wykładamy masę ananasową.
Studzimy kilka godzin. Dekorujemy wg uznania.
Komentarze