Tort bakaliowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealny na świąteczny stół

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    2 łyżki mąki
    10 białek
    szklanka cukru
    3 żółtka
    po 20 dag rodzynek i posiekanych orzechów włoskich
    10 dag wiórków kokosowych
    10 dag migdałów
    łyżka maku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    3 szklanki mleka
    4 żółtka
    7 łyżek cukru
    2 cukry waniliowe
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    2 masła
    aromat waniliowy

    Dodatkowo: paczka biszkoptów 2 garście posiekanych orzechów 10 galaretek w czekoladzie pokrojonych w kawałki 2 garście pokrojonej czekolady

Tort bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto;
    Z białek ubić pianę i nadal ubijając dodawać po jednym żółtku, a potem kolejno pozostałe składniki. Ciasto rozłożyć do dwóch średnich tortownic i piec je ok. 40 min. w 180 stopniach.
  • 2. Z podanych składników ugotować budyń,ostudzony utrzeć z masłami i aromatem waniliowym.
  • 3. Wykonanie:
    ciasto,
    masa,
    biszkopty,
    masa,
    posiekane orzechy galaretki i czekolada,
    ciasto,
    polewa

Porady

Można też zamiast polewy zmiksować duży jogurt naturalny z dowolna galaretka rozpuszczona w połowie szklanki wody:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort bakaliowy