Tort bananowy

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Upiec 2 biszkopty ciemne w tortownicy o średnicy ok. 26 cm, jeden z 8 jajek i jeden z 4 jajek.

    Masa śmietanowo - czekoladowa:
    1/2 l śmietany 30%
    galaretka cytrynowa
    1/2 szklanki wody
    6 łyżek cukru pudru
    1 czekolada mleczna

    Polewa:
    25 dag margaryny
    1 szklanka cukru
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    2 - 3 banany
    sok z 1/2 cytryny
    dżem z czarnej porzeczki

    Do dekoracji:
    różyczki i listki z masy cukrowej (robiłam z tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/masa-cukrowa-88 )
    pisaki cukrowe (biały na napis)
    krem do tortów śmietankowy
    barwnik spożywczy zielony
    rurki
    wstążka

Tort bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa śmietanowo - czekoladowa:
    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, wystudzić i pod koniec ubijania dodać do śmietanki. Około 1/3 masy odłożyć na wierzch, do reszty zetrzeć na tarce o dużych oczkach czekoladę
  • 2. Polewa:
    Składniki włożyć do garnka. Postawić na wolnym ogniu, dobrze wymieszać i podgrzewać do zagotowania.
  • * 3. Przełożenie:
    Grubszy biszkopt przekroić na pół i nasączyć sokiem z cytryny rozcieńczonym wodą. Jeden blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki, rozłożyć przekrojone wzdłuż na pół banany (żeby nie ściemniały trzeba je posmarować sokiem z cytryny). Rozłożyć masę śmietanowo - czekoladową i przykryć drugim biszkoptem.
  • 4. Z cieńszego biszkoptu, wyciąć dwa mniejsze kółka, nasączyć i przełożyć kremem śmietankowym wykonanym według przepisu na opakowaniu. Resztę kremu zabarwić na zielono (posłuży nam do udekorowania wierzchu tortu).
  • 5. Mniejszy torcik ułożyć na większym, całość polać polewą i udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy