Upiec 2 biszkopty ciemne w tortownicy o średnicy ok. 26 cm, jeden z 8 jajek i jeden z 4 jajek.
Masa śmietanowo - czekoladowa:
1/2 l śmietany 30%
galaretka cytrynowa
1/2 szklanki wody
6 łyżek cukru pudru
1 czekolada mleczna
Polewa:
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
2 - 3 banany
sok z 1/2 cytryny
dżem z czarnej porzeczki
Do dekoracji:
różyczki i listki z masy cukrowej (robiłam z tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/masa-cukrowa-88 )
pisaki cukrowe (biały na napis)
krem do tortów śmietankowy
barwnik spożywczy zielony
rurki
wstążka
1.Masa śmietanowo - czekoladowa:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, wystudzić i pod koniec ubijania dodać do śmietanki. Około 1/3 masy odłożyć na wierzch, do reszty zetrzeć na tarce o dużych oczkach czekoladę
2.Polewa:
Składniki włożyć do garnka. Postawić na wolnym ogniu, dobrze wymieszać i podgrzewać do zagotowania.
3.Przełożenie:
Grubszy biszkopt przekroić na pół i nasączyć sokiem z cytryny rozcieńczonym wodą. Jeden blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki, rozłożyć przekrojone wzdłuż na pół banany (żeby nie ściemniały trzeba je posmarować sokiem z cytryny). Rozłożyć masę śmietanowo - czekoladową i przykryć drugim biszkoptem.
4.Z cieńszego biszkoptu, wyciąć dwa mniejsze kółka, nasączyć i przełożyć kremem śmietankowym wykonanym według przepisu na opakowaniu. Resztę kremu zabarwić na zielono (posłuży nam do udekorowania wierzchu tortu).
5.Mniejszy torcik ułożyć na większym, całość polać polewą i udekorować.
Komentarze