TORT BEZOWO-KAWOWY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

IDEALNY PYSZNY I ELEGANCKI TORCIK........

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 2 blaty bezowe:

    6 białek
    250 g cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej

    Składniki na masę kawową:

    250 g serka mascarpone, schłodzonego
    250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
    2 łyżeczki kawy instant rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody, schłodzone
    2 łyżki cukru pudru


    Owoce do dekoracji
    1 granat
    25 dkg malin lub truskawek
    25 dkg borówek





Tort bezowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CHRUPIĄCY TORCIK Z MIĘCIUTKIM WNĘTRZEM JAK W PAVLOVEJ........... 1. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na którym narysować 2 okręgi o średnicy 20 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę). Ubić białka na sztywno, dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Na końcu delikatnie wmieszać skrobię i sok z cytryny.
    Masę wyłożyć na narysowane koła. Piec przez 1 godzinę w 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć.

    MASA KAWOWA

    Wszystkie składniki włożyć do naczynia i ubić mikserem (przystawką do ubijania białek).

    Masą przełożyć blaty bezowe. Udekorować owocami. Można posypać prażonymi migdałami. Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce.

Porady

Można przepis zwiększyć o połowę porcji na beze wówczas zyskujemy jeden blat bezowy więcej co powoduje że nasz torcik jest wyższy.......Górny blat formować przed pieczeniem tak aby miał rowki na ułożenie owoców.Aby białka dobrze się ubiły można dodać szczyptę soli........

Komentarze

Podobne przepisy