Tort bezowy ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki ciasta, wymieszać i szybko zagnieść. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i mocno schłodzić w lodówce. Następnie wylepić nim dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 20 minut. W tym czasie przygotować krem. Na mleku ugotować budyń, przestudzić. Masło utrzeć i, nadal ucierając, porcjami dodawać zimny budyń. Wydrylowane śliwki smażyć w rondlu do chwili, aż odparuje z nich sok. Na wystudzony kruchy spód wyłożyć śliwki, podsypać je orzechami, posmarować połową kremu, przykryć bezikami, posmarować pozostałym kremem, udekorować bezikami i cząstkami mandarynek.
Porady
Poza sezonem śliwki węgierki można zastąpić mrożonymi owocami lub słoikiem powideł śliwkowych
Komentarze