Tort bezowy ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na pewno ucieszy solenizantów

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto : 35 dkg mąki, 20 dkg masła, 3 żółtka, łyżka cukru pudru, łyżka śmietany

    Krem : opakowanie budyniu waniliowego, 1 i 1/2 szklanki mleka, 20 dkg masła

    Do przełożenia i dekoracji : 50 dkg śliwek węgierek, 2 łyżki cukru, garść posiekanych orzechów włoskich, 20 bezików, 4 mandarynki z puszki

Tort bezowy ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki ciasta, wymieszać i szybko zagnieść. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i mocno schłodzić w lodówce. Następnie wylepić nim dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 20 minut. W tym czasie przygotować krem. Na mleku ugotować budyń, przestudzić. Masło utrzeć i, nadal ucierając, porcjami dodawać zimny budyń. Wydrylowane śliwki smażyć w rondlu do chwili, aż odparuje z nich sok. Na wystudzony kruchy spód wyłożyć śliwki, podsypać je orzechami, posmarować połową kremu, przykryć bezikami, posmarować pozostałym kremem, udekorować bezikami i cząstkami mandarynek.

Porady

Poza sezonem śliwki węgierki można zastąpić mrożonymi owocami lub słoikiem powideł śliwkowych

Komentarze

Podobne przepisy