TORT CAŁKOWICIE BRZOSKWINIOWY

0 (0 ocen)

  • 55 min

Wymyśliłam go sama na roczek bratanka.

  • 55 min

Składniki:

  • Biszkopt

    4 jaja
    0.5 szkl cukru kryształu
    0.5 szkl mąki tortowej
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 czubata łyżeczka kakao

    Poncz

    3/4szkl soku z brzoskwiń
    1/4szkl wody

    Masa:

    0.33 l śmietany kremówki- 3 szt
    2 śmietan fixy
    brzoskwinie w puszce
    3 gal brzoskwiniowe

    Dekoracja:

    czekolada mleczna
    2 łyżki kokosu


Tort całkowicie brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać cukier. Ubijać. Dodać żółtka. Na końcu dodać mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia kakao. Piec ok. 25 min (do suchości patyczka) w temp. 180st.

    Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty i nasączyć ponczem. 2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach przegotowanej wody. 1 galaretkę rozpuścić w 1 szklance przegotowanej wody. Jedną kremówkę ubić dodając na końcu 1 tężejącą galaretkę i wylać na spód. Wyłożyć odsączone i pokrojone
    w plastry brzoskwinie. Zalać dwoma galaretkami. Odstawić do zimnego miejsca do całkowitego stężenia. Następnie ubić drugą śmietanę z jednym śmietan fixem. Wyłożyć na warstwę z zastygniętą galaretką. Przykryć drugim blatem tortu.

    Aby przyozdobić tort należy ubić trzecią śmietanę kremówkę z jednym śmietan fixem. Obłożyć boki tortu i wierzch. Boki posypać startymi wiórkami czekoladowymi wymieszanymi z kokosem.

Komentarze

Podobne przepisy