Ciasto
150 g masła
120 g cukru
szczypta soli
3 jajka
30 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia-czubata
120 ml mleka
50 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
Nadzienie
1 puszka mandarynek
500 ml śmietany kremówki 36%
32 g cukru waniliowego
1 opakowanie zagęstnika do śmietany
3 łyżki kawy cappucino w proszku
Do dekoracji
20 g płynnej gorzkiej czekolady
listki świeżej melisy lub mięty
Tort cappucino z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Masło i cukier ubić z dodatkiem soli i skórki pomarańczowej na puszystą masę .Następnie pojedynczo cały czas ubijając dodawać jajka.Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta małymi porcjami na przemian z mlekiem.
Ciasto wyłożyć tortownicy o śr 27 cm wysmarowanej tłuszczem lub wyłozonej papierem pergaminowym i piec 35 minut w temp 175*c
2.Nadzienie: Mandarynki osaczyć na sitku z zalewy,sok zachować,schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i zagęstnikiem do śmietany na sztywną masę pod koniec dodając kawę cappucino.
3.Przełożenie: Wystudzony spód nasączyć połową soku z mandarynek i wyłozyć masę cappucino i fantazyjnie uformować ,brzeg i srodek tortu udekorować mandarynkami.
Torebkę foliową napełnić plynną gorzką czekoladą ,po obcięciu rogu wyciskać na owoce cienkie czekoladowe esy floresy.
Tort na koniec przybrać zielonymi listkami swieżej melisy,schłodzić w lodówce . Smacznego!
Komentarze