Tort cappucino z mandarynkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Lekki smaczny torcik na różne okazje..........

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto
    150 g masła
    120 g cukru
    szczypta soli
    3 jajka
    30 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia-czubata
    120 ml mleka
    50 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
    Nadzienie
    1 puszka mandarynek
    500 ml śmietany kremówki 36%
    32 g cukru waniliowego
    1 opakowanie zagęstnika do śmietany
    3 łyżki kawy cappucino w proszku
    Do dekoracji
    20 g płynnej gorzkiej czekolady
    listki świeżej melisy lub mięty

Tort cappucino z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód do torciku 1. Ciasto: Masło i cukier ubić z dodatkiem soli i skórki pomarańczowej na puszystą masę .Następnie pojedynczo cały czas ubijając dodawać jajka.Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta małymi porcjami na przemian z mlekiem.

    Ciasto wyłożyć tortownicy o śr 27 cm wysmarowanej tłuszczem lub wyłozonej papierem pergaminowym i piec 35 minut w temp 175*c
  • robimy krem 2. Nadzienie: Mandarynki osaczyć na sitku z zalewy,sok zachować,schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i zagęstnikiem do śmietany na sztywną masę pod koniec dodając kawę cappucino.
  • przełożenie kremem tortu 3. Przełożenie: Wystudzony spód nasączyć połową soku z mandarynek i wyłozyć masę cappucino i fantazyjnie uformować ,brzeg i srodek tortu udekorować mandarynkami.

    Torebkę foliową napełnić plynną gorzką czekoladą ,po obcięciu rogu wyciskać na owoce cienkie czekoladowe esy floresy.
    Tort na koniec przybrać zielonymi listkami swieżej melisy,schłodzić w lodówce . Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy