Dla osób lubiących chałwę, ten tort będzie rozkoszą dla podniebienia.
Składniki:
Biszkopt: forma kwadratowa o boku 24 cm
To jest proporcja na jeden blat biszkoptu, czyli trzeba upiec 3 takie blaty.
4 jajka
0,5 szklanki cukru drobnego
3/4 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać powoli cukier i żółtka. Chwilę miksując. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać ręcznie drewnianą łyżką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. przez około 20 minut.
Mus truskawkowy:
0,5 kg truskawek ( świeżych lub mrożonych)
3 galaretki truskawkowe
Truskawki dobrze zblendować, następnie przelać do rondelka, dolać wody ( w sumie żeby było 1000 ml płynu wraz z truskawkami i doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia, po czym wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Mascarpone i śmietanę umieszczamy w misie miksera i ubijamy na gładki jednolity krem. Po czym dodajemy starta na grubych oczkach chałwę i ręcznie mieszamy.
Tort chałwowy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na pierwszy krążek biszkoptu wykładamy mus truskawkowy ( musi mieć konsystencje galaretowatą), przykrywamy drugim krążkiem. I wkładamy do lodówki by mus całkowicie związał. Po czym wykładamy połowę kremu chałwowego, przykrywamy trzecim krążkiem i smarujemy pozostałym kremem. Wyrównujemy i schładzamy w lodówce.
Dekorujemy według uznania, ja użyłam opłatka jadalnego, truskawek i śmietany 30%.
Komentarze