Tort- cytrynowe orzeźwienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem .Proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy i delikatnie dodajemy do masy jajecznej, po czym wykładamy ją do tortownicy o średni. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w 200 st.
2.Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody.
3.Dużą miskę ,której górna średnica będzie pasowała wymiarem do biszkoptu smarujemy delikatnie olejem.
4.Maślankę, cukier, sok z cytryn i olejek dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy na sztywno. Kilka łyżek masy maślankowej powoli dodajemy do żelatyny, po czym łączymy ją z resztą masy. Na koniec do kremu delikatnie dodajemy kremówkę, mieszamy.
5.Masę wykładamy do miski i przykrywamy biszkoptem, chłodzimy kilka godzin.
Komentarze