Tort czekoladowo orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto orzechowe;
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę ubijając dodajemy cukier i żółtka. Gdy masa będzie puszysta dodajemy kolejno zmielone orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy ciasto, rozlewamy na 2 tortownice i pieczemy w 180-200 stopni ok. 25 min.
Ciasto czekoladowe;
Ubijamy jak na biszkopt, przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach ok. 25 min.
Masa;
Z żółtek, cukrów, mąki, budyniu i mleka gotujemy krem. Utrzeć margarynę dodać przestudzony krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do utartego kremu, można dodać spirytus do smaku.
Przełożyć torta
ciasto orzechowe ; 1/2 masy ; ciasto czekoladowe ; 1/2 masy ; ciasto orzechowe.
udekorować torta lukrem i czekoladą lub według uznania.
Komentarze