Tort czekoladowo-wiśniowy "CZOŁG"

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Upiec biszkopt ciemny w okrągłej tortownicy po wystudzeniu przekroić na 3 części i nasączyć kompotem z wiśni.

    Masa czekoladowa:
    50 dag masła
    3 jajka
    10 dag rozpuszczonej czekolady
    15 dag cukru

    Masa wiśniowa:
    200 ml kompotu z wiśni
    4 łyżki cukru
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1/2 kg wiśni (użyłam mrożonych)

    Dodatkowo:
    krem śmietankowy
    barwnik zielony
    ciastka stokrotki
    petarda do tortu
    galaretka jabłkowo miętowa



Tort czekoladowo-wiśniowy "czołg" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa czekoladowa:
    Jajka z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć, dodając przestudzone jajka, czekoladę.
  • 2. Masa wiśniowa:
    Kompot podgrzać z cukrem, trochę odlać i dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną. Gotujemy kisiel, wrzucamy wiśnie (mrożone należy wcześniej odmrozić na sicie).
  • 3. Przełożenie:
    Biszkopt - 1/2 masy wiśniowej - 1/2 masy czekoladowej - biszkopt - 1/2 masy wiśniowej - 1/2 masy czekoladowej - biszkopt.
  • 4. Z przełożonego tortu wyciąć kształt tortu. Krem śmietankowy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do niewielkiej części dodać kakao (na gąsienice), pozostały zabarwić na zielono. Kremem pokryć tort i udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy