spód
100g masła
250 g twardych pierniczków (ewentualnie herbatniki)
75 g półsłodkiej czekolady
krem
225 g półsłodkiej czekolady
250 g serka mascarpone
2 jajka
3 łyżki brandy
300 ml kremówki
4 łyżki cukru
do dekoracji ok. 100 ml kremówki, ziarna kawy lub inne ozdoby
2.Czekoladę z masłem podgrzewać w rondelku aż się rozpuści i dobrze wymieszać z piernikami. Wyłożyć masą piernikową tortownicę (ok. 23 cm), wstawić do lodówki.
3.Czekoladę stopić w rondlu nad gotująca się wodą, zdjąć z ognia i dodać serek mascarpone, żółtka oraz brandy, wymieszać.
4.Ubitą również śmietanę połączyć z masą czekoladową. Ubite na sztywno białka z cukrem ostrożnie połączyć z masą czekoladową. Przełożyć krem na gotowy spód i wstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować ubitą śmietaną.
Porady
Warto dodać do kremu trochę rozpuszczonej żelatyny aby usztywnić deser i łatwiej go pokroić.
Komentarze