Tort z brandy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

pyszny deser czekoladowy

  • 3 godz.

Składniki:

  • spód
    100g masła
    250 g twardych pierniczków (ewentualnie herbatniki)
    75 g półsłodkiej czekolady
    krem
    225 g półsłodkiej czekolady
    250 g serka mascarpone
    2 jajka
    3 łyżki brandy
    300 ml kremówki
    4 łyżki cukru
    do dekoracji ok. 100 ml kremówki, ziarna kawy lub inne ozdoby

Tort z brandy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierniki zmiażdżyć wałkiem.
  • 2. Czekoladę z masłem podgrzewać w rondelku aż się rozpuści i dobrze wymieszać z piernikami. Wyłożyć masą piernikową tortownicę (ok. 23 cm), wstawić do lodówki.
  • 3. Czekoladę stopić w rondlu nad gotująca się wodą, zdjąć z ognia i dodać serek mascarpone, żółtka oraz brandy, wymieszać.
  • 4. Ubitą również śmietanę połączyć z masą czekoladową. Ubite na sztywno białka z cukrem ostrożnie połączyć z masą czekoladową. Przełożyć krem na gotowy spód i wstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować ubitą śmietaną.

Porady

Warto dodać do kremu trochę rozpuszczonej żelatyny aby usztywnić deser i łatwiej go pokroić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2012

Komentarze

Podobne przepisy