Tort dyniowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na gorące popołudnia

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jajek, 1,5 szklanki mąki, łyżeczka proszku, ½ szklanki cukru

    Masa z dyni: ½ kg dyni, łyzka żelatyny, 1/3 szklanki cukru zwykłego, galaretka pomaranczowa.

    Masa biała: 400g kremówki 30-proc. łyżka żelatyny, puder do smaku.

Tort dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. łka ubić z cukrem dodać żółtka, mąkę z proszkiem. Wlać do blachy i piec 30
    Białka ubić z cukrem dodać żółtka, mąkę z proszkiem. Wlać do blachy i piec 30 minut w 180 stopniach.
    Masa z dyni. Dynie obrać i pokroić w kostkę, usmażyć z kilkoma łyżkami wody i cukrem na mus. W razie potrzeby zmiksować. Galaretke i żelatyne rozpuścić w szklance wrzątku. Tężejącą wlać do musu. Bitą śmietane ubić z cukrem do smaku, wląc żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzątku.
    Biszkopt przekroić na pół, wyłożyć mus przykryć druga częścią i wylać masę ze śmietany. Wstawiamy do zimna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy