Tort egipski

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jeden z najlepszych tortów jakie jedliśmy!! Daktylowo - migdałowy z posmakiem karmelizowanego mleka. Pycha;-)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - drobny cukier: 130 gramów
    - mąka pszenna: 100 gramów
    - mąka ziemniaczana: 33 gramy
    - esencja kokosowa: 1 łyżeczka
    - bita śmietana - do ozdoby: 0.5 szklanki
    - podpieczone migdały: 1 szklanka
    - posiekane suszone daktyle: 25 dekagramów
    - niesłodzone mleko skondensowane: 1.3 szklanki
    - cukier: 1.3 szklanki
    - roztrzepane żółtka: 4 sztuki
    - masło: 0.5 szklanki
    - ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka

Tort egipski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (można na bardzo wolnych obrotach miksera). Do ciasta dodać ekstrakt kokosowy. Upiec dwa biszkopty o wielkości 22 cm.
  • 2. Zagotować składniki nadzienia. Gotować do zgęstnienia. Dodać migdały. Wymieszać i ostudzić. Smarować biszkopt nadzieniem. Przykryć drugim biszkoptem. Wierzch ozdobić bitą śmietaną. Schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy