Tort gruszkowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis otrzymałam od kuzynki. Gruszki miałam swoje . Tort najlepiej podawać dobrze schłodzony.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 8 dkg cukru pudru
    3 jajka
    5 dkg mąki ziemniaczanej
    5 dkg mąki
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka margaryny

    Masa
    1 słoik gruszek (1 litr)
    1 galaretka pomarańczowa
    1 opakowanie polewy czekoladowej
    200 ml śmietany 30 %
    Dodatkowo:
    listki czekoladowe
    wiórka waflowe czekoladowe

Tort gruszkowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno pianę dodając odrobinę soli. Do żółtek dodać 3 łyżki gorącej wody, ucierać, dodać cukier puder. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.Wymieszać delikatnie. Ciasto wlać do natłuszczonej i wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 25 min w temp. 180 stopni
    2. Gruszki osączyć, sok pozostawić. Owoce pokroić w grubsze plastry i ułożyć na wystudzonym cieście. Sok z gruszek zlać do garnka , podgrzać . Rozpuścić w nim galaretkę. Tężejącą galaretką zalać gruszki i odstawić do stężenia.
    3. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać powoli płynną polewę czekoladową. Powstałym kremem posmarować wierzch tortu, ozdobić wiórkami i listkami czekoladowymi. Odstawić do schłodzenia.

Porady

Tort należy podawać dobrze schłodzony. Do ciasta polecam czerwone portugalskie wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy