1.herbatniki pokrusz "na piasek", wyrób z masłem, rozłóż na okrągłej tortownicy o średnicy 24cm i włóż do lodówki
2.jabłka obierz, wypestkuj i pokrój w dużą kostkę
3.do dużego rondla wlej szklankę wody, wsyp szklankę cukru i włóż jabłka, zagotuj i gotuj około 15 minut co chwilkę mieszając, tak aby z jabłek powstała gęsta masa, odłóż jabłka do przestygnięcia
4.gdy jabłka przestygną wymieszaj je łyżką ze śmietaną i cukrem pudrem
5.żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie, wlewaj delikatnie do masy jabłkowej cały czas mieszając
6.przelej masę jabłkową na spód z herbatników i włóż tort do lodówki żeby masa zastygła (najlepiej na całą noc)
7.2/3 sera mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem, resztę sera wymieszaj z kakao, ozdób tort masami serowymi i podawaj
Komentarze