Tort jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepyszny tort dla wszystkich uwielbiających smak kwaśnych jabłek.

  • 40 min

Składniki:

  • 200g herbatników
    200g miękkiego masła
    500g sera mascarpone
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki kakao

    Na masę jabłkową:
    1,5kg kwaśnych jabłek
    5-6 łyżeczek żelatyny
    330ml kwaśnej śmietany 12%
    1 szklanka cukru

Tort jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. herbatniki pokrusz "na piasek", wyrób z masłem, rozłóż na okrągłej tortownicy o średnicy 24cm i włóż do lodówki
  • 2. jabłka obierz, wypestkuj i pokrój w dużą kostkę
  • 3. do dużego rondla wlej szklankę wody, wsyp szklankę cukru i włóż jabłka, zagotuj i gotuj około 15 minut co chwilkę mieszając, tak aby z jabłek powstała gęsta masa, odłóż jabłka do przestygnięcia
  • 4. gdy jabłka przestygną wymieszaj je łyżką ze śmietaną i cukrem pudrem
  • 5. żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie, wlewaj delikatnie do masy jabłkowej cały czas mieszając
  • 6. przelej masę jabłkową na spód z herbatników i włóż tort do lodówki żeby masa zastygła (najlepiej na całą noc)
  • 7. 2/3 sera mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem, resztę sera wymieszaj z kakao, ozdób tort masami serowymi i podawaj

Porady

Tort przechowuj w lodówce, aby się nie rozpuścił.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy