Tort kokosowy

0 (0 ocen)

Idealny dla miłośników kokosów, ale nie tylko :)

Składniki:

  • Na jeden placek:
    10 dkg kokosów
    4 białka
    10 dkg cukru kryształu

    Masa:
    12 żółtek
    2 całe jajka
    18 dkg cukru
    10 dkg kokosów
    25 dkg masła

Tort kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy 3 placki kokosowe. Aby przygotować każdy z placków białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dosypujemy cukier. Następnie dodajemy kokosy i delikatnie mieszamy. Pieczemy/suszymy w piekarniku w temp 170.
  • 2. Żółtka i jajka ubić na parze z cukrem. Kokosy przyrumienić na patelni. W misce rozetrzeć mikserem masło, dodać to tego ubite (ostudzone) jajka, kokosy i odrobinę spirytusu do smaku.
  • 3. Placki ponczujemy herbatą i przekładamy masą. Wierzch możemy posypać startą czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy

4.92 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort kawowo-kokosowy