Tort mascarpone z ananasem
Składniki:
- 500 g serka mascarpone
400g jogurtu ananasowego
400 g śmietany 36%
5 łyżek cukru
2 łyżki cukru pudru
Puszka ananasa
Opakowanie podłużnych biszkoptów
Śmietan-fix
200g czekolady
Tort mascarpone z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
1. Miksujemy mascarpone z cukrem, dodajemy jogurty ananasowe.
2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fix.
3. Ananasa z puszki kroimy w kostkę delikatnie odciskamy sok.
4. Układamy: Biszkopty nasączamy syropem z ananasa. Układamy w tortownicy(18 cm) nakładamy mascarpone. posypujemy ananasem. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wierzch i boki smarujemy śmietaną. Chłodzimy
5. Z rozpuszczonej czekolady robimy wzorki. Chłodzimy. Wzorek umieszczamy na torcie.
Porady
możemy użyć brzoskwiń wtedy dodajemy jogurt brzoskwiniowy.
Komentarze