Tort migdałowy

0 (0 ocen)

  • 1 min

Pyszny i prosty w wykonaniu tort nadaje się na wszelkie okazje

  • 1 min

Składniki:

  • Ciasto: 1 skład: 1 łyżeczka sody, 1 jajko, 1 żółtko, 7 łyżek mleka. 2 skład 7 dag masła 2 łyżki miodu 4 łyżki cukru 1 łyżka wody. 4 szklanki mąki Masa: 500 ml mleka 1 czubata łyżka mąki 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko 250 g masła 1 szklanka cukru pudru. Dodatkowo 1 opakowanie płatków migdałowych.

Tort migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto skład 1:do lekko ciepłego mleka dodać sodę jajko z żółtkiem i dokładnie wymieszać. skład 2: masło, miód, cukier, wodę podgrzać i razem wymieszać aż cukier się rozpuści. skład 1 połączyć z 2 i wymieszać. Na stolnice wysypać 3 szklanki mąki (1 do podsypania) i wlać do mąki wymieszany skład wyrobić ciasto i podzielić na 7 części i każdą z nich wałkować cienko i piec w temperaturze 170 około 10 -15 minut. Masa:około 450 ml mleka zagotować w 50 ml rozpuścić mąki i żółtko ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę i dodawać budyń. Placki składać nakładając po ok 2 łyżki masy na każdy placek posmarować też wierzch i boki posypać płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy