Tort migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto skład 1:do lekko ciepłego mleka dodać sodę jajko z żółtkiem i dokładnie wymieszać. skład 2: masło, miód, cukier, wodę podgrzać i razem wymieszać aż cukier się rozpuści. skład 1 połączyć z 2 i wymieszać. Na stolnice wysypać 3 szklanki mąki (1 do podsypania) i wlać do mąki wymieszany skład wyrobić ciasto i podzielić na 7 części i każdą z nich wałkować cienko i piec w temperaturze 170 około 10 -15 minut. Masa:około 450 ml mleka zagotować w 50 ml rozpuścić mąki i żółtko ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę i dodawać budyń. Placki składać nakładając po ok 2 łyżki masy na każdy placek posmarować też wierzch i boki posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze