Tort miś

0 (0 ocen)

przepis nr ... 600... ten tort przygotowałam siostrzeńcowi na 4 urodziny

Składniki:

  • Biszkopt: tortownica o śr 20 cm

    3 jajka,
    ½ szkl. mąki pszennej,
    ½ szkl. cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżka octu

    Poncz:
    ½ szkl. herbaty

    Krem:
    1 szkl. mleka,
    1 szkl. cukru,
    1 budyń waniliowy,
    1 kostka masła,
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    wiśnie w syropie,
    2 łyżki śmietany 36%,
    cukierki,
    kilka biszkoptów okrągłych

Tort miś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie mieszankę z żółtek. Na końcu dodajemy mąkę. Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy na 2 blaty.
  • 2. Krem: Cukier zagotowujemy wraz z ¾ szkl. mleka. W ¼ szkl. mleka rozrbiamy budyń, dodajemydo gotującego mleka. Ugotowany budyń studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy budyn a na końcu kakao.
  • 3. Wykonanie tortu: Biszkopty nasączamy, 1 smarujemy połową kremu, układamy osączone z zalewy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Tort smarujemy kremem. Biszkopty sklejamy ze sobą kremem i robimy z nich uszy. Z bitej śmietany robimy miśkowi oczy i buźkę. Kremem zdobimy tort.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy