Tort motylek z kremem mlecznym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczny kakaowy tort z kremem na mleku w proszku-milky way.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 dużych jaj
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    2 łyżki kakao
    Krem mleczny:
    1/2 szklanki mleka
    2 szklanki mleka w proszku
    1 szklanka cukru
    2 op.cukru waniliowego
    1 margaryna mleczna
    Dodatki:
    posypka,koraliki,kuleczki pisaki itp.
    mogą być owoce

Tort motylek z kremem mlecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić biszkopt.Oddzielić białka i żółtka.Do białek wsypać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.W trakcie ubijania stopniowo wsypywać cukier..Do żółtek wsypać łyżkę cukru i ubić na puszystą masę.Do ubitych białek dodać żółtka i przesiane mąki i kakao.Delikatnie wymieszać rózgą lub łyżką.Wylać do tortownicy lub blaszki-dno wyłożyć papierem do pieczenia a boków nie smarować.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w 180stopniach.
  • 2. Zrobić krem.Mleko zagotować,z cukrem i cukrami waniliowymi.Ostudzić.Do zimnego mleka wsypać mleko w proszku i utrzeć.Margarynę utrzeć na puch i powoli dodawać masę mleczną.Ucierać.
  • Tort udekorowany. 3. Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty.Przełożyć kremem zostawiając prawie połowę.Resztą kremu posmarować boki i górę tortu.Na wierzchu udekorować owocami,koralikami,posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy