Tort naleśnikowy z galaretką i kremem
Składniki:
- Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
2 łyżki cukru
kilka kropel ulubionego olejku (u mnie śmietankowy)
3 galaretki (u mnie wiśniowe)
1 puszka ananasa
1 budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka)
0,5 szklanki mleka
0,5 kostki margaryny
Tort naleśnikowy z galaretką i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy, odstawiamy na 30 min.
Smażymy na rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu.
-
2.
Galaretki rozpuszczamy w 5 szklankach wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
-
3.
Ananasa kroimy w kostkę. Odlany sok mieszamy z mlekiem i gotujemy budyń.
Zimny ucieramy z margaryną.
-
4.
Przełożenie: (wedle uznania, podaję swoją wersję)
naleśnik-1/2 pokrojonych ananasów+ krem-naleśnik-galaretka-naleśnik-galaretka+ananasy pokrojone-naleśnik-krem-naleśnik-galaretka-naleśnik-galaretka. Odstawiamy do stężenia na minimum 2 godziny. Smacznego ! :)
Porady
Zamiast ananasów możemy użyć np. brzoskwiń, smaki galaretek także wedle uznania możemy zmienić.
Komentarze