Tort Pavlova

0 (0 ocen)

Szybki tort z sezonowymi owocami i do tego pyszny.

Składniki:


  • 2 białka z niewielkich jajek
    100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru)
    szczypta soli
    250 ml śmietanki 30%
    łyżka fixu do śmietany
    szklanka truskawek i malin

Tort pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni.

    Białka ubijamy ze szczyptą soli.

    Gdy będą już prawie sztywne zwiększamy obroty miksera na maxa i powoli dosypujemy po łyżce cukru.

    Ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści a masa stanie się gęstą, klejąca i błyszcząca.

    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy gotową masę.

    Wkładamy ją do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 50 minut.

    Bezę studzimy w wyłączonym piekarniku.

    Gdy już się wysuszy ubijamy śmietankę dodając do niej śmietanfix.

    Ubitą wykładamy na bezę.

    Na wierzchu układamy świeże owoce.

    Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy