Tort piña colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania wsypując porcjami cukier. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Delikatnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka w temp. 170 stopni.
2.Masa: Do garnuszka wlewamy sok osączony z ananasów, dodajemy 3 szklanki wody, część odlewamy do osobnego naczynia i rozpuszczamy w nim budyń. Wodę ananasową gotujemy, wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy, zagotowujemy, dodajemy rozpuszczony budyń oraz ananasy. Chwilę gotujemy. Dodajemy masło i wiórki. Miksujemy blenderem. Studzimy.
3.Biszkopt przekrawamy na 2 blaty, przekładamy masą smarujemy także boki i wierzch. Posypujemy płatkami kokosowymi. Schładzamy.
Komentarze