Tort Piña colada

0 (0 ocen)

Jeden z naszych ulubionych tortów, nie może się nie udać!

Składniki:

  • Tortownica 26 cm:

    Biszkopt:

    szklanka mąki,
    5 jaj,
    3/4 szklanki cukru,
    łyżka octu,
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:

    1 puszka ananasów,
    2,5 galaretki cytrynowej,
    50 g wiórków kokosowych,
    1 budyń śmietankowy bez cukru,
    1 kostka masła (200 g)

    Dodatkowo:

    płatki kokosowe do posypania

Tort piña colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania wsypując porcjami cukier. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Delikatnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka w temp. 170 stopni.
  • 2. Masa: Do garnuszka wlewamy sok osączony z ananasów, dodajemy 3 szklanki wody, część odlewamy do osobnego naczynia i rozpuszczamy w nim budyń. Wodę ananasową gotujemy, wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy, zagotowujemy, dodajemy rozpuszczony budyń oraz ananasy. Chwilę gotujemy. Dodajemy masło i wiórki. Miksujemy blenderem. Studzimy.
  • 3. Biszkopt przekrawamy na 2 blaty, przekładamy masą smarujemy także boki i wierzch. Posypujemy płatkami kokosowymi. Schładzamy.

Komentarze

Podobne przepisy