Tort "prababka" migdałowy z masą z orzechów laskowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały sparzone, obrane, wysuszone i zmielone utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Dodać sztywną pianę z białek i tartą bułkę. Piec w tortownicy wyłożonej posmarowanym pergaminem w średniej temperaturze przez 30 min.
2.Nadzienie:
Orzechy laskowe zrumienić, otrzeć z naskórka i zmielić. Dodać wanilię, cukier puder i śmietankę. Wszystko utrzeć.
3.Lukier waniliowy:
Cukier z odrobiną wody i octu gotować ok. 20 min. Dalej ucierać lukier łyżką drewnianą, dodać cukier waniliowy i gdy syrop zacznie bieleć, rozrzedzić odrobiną gorącej wody i ucierać dalej.
4.Schłodzony tort przekroić na dwa razy, przełożyć nadzieniem i dość gęstym lukrem oblać tort. Udekorować migdałami i orzechami.
Komentarze