TORT PSZCZÓŁKA

0 (0 ocen)

pyszny torcik na zimno dwukolorowy z adwokatem i masą czekoladową

Składniki:

  • Spód:
    120 g herbatników,
    4 łyżki roztopionego masła,
    2 łyżki miodu,
    1/3 szkl. zmielonych orzechów włoskich

    Masa czekoladowa:
    150 g serka mascarpone,
    200 g śmietany kremówki,
    4 łyżeczki żelatyny,
    100 g gorzkiej czekolady,
    50 g mlecznej czekolady

    Masa advokatowa:
    1 łyżka żelatyny,
    100 ml kremówki,
    100 ml ajerkoniaku

    Dodatkowo:
    rurki czekoladowe,
    kuleczki czekoladowe,
    ciastka markizy

Tort pszczółka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: masło rozpuszczamy, ciastka rozdrabniamy, mieszamy z masłem, orzechami i miodem. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią, wykładamy spód ciasteczkowy, wkładamy do lodówki.


  • 2. Masa czekoladowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy kremówkę, dodajemy mascarpone, czekoladę a na końcu wystudzoną żelatynę. Wylewamy cienką warstwę masy. Wokół obręczy tortownicy układamy obok siebie rurki czekoladowe, zalewamy resztą masy. Odstawiamy do stężenia.
  • 3.
    Masa advokatowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w ¼ wrzątku, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ajerkoniak a na końcu żelatynę, mieszamy. Wylewamy na zastygniętą masę czekoladową. Na wierzchu układamy ciastka przekrojone na pół. Ozdabiamy kuleczkami czekoladowymi. Schładzamy całą noc w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy