Tort serowo-kajmakowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z kakaowym biszkoptem, przekładany masą o smaku sera i kajmaku, polany polewą owocową tworzy ciekawy smak dla całości...polecam...

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 8 sztuk
    - mąka: 1 szklanka
    - kakao: 3 łyżki
    - cukier: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - kajmak: 1 puszka
    - ser: 1 kilogram
    - Żelatyna: 3 łyżki
    - dżem truskawkowy: 280 gramów
    - galaretka truskawkowa: 1 opakowanie

Tort serowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Białka ubić, dodać cukier, żótka wcześniej wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać mąkę, kakao i wymieszać łyżką.
  • 2. Ja ciasto wykładam do 2 tortownic o średnicy ok. 24/25cm (wysmarowane margaryną i posypane bułką tartą), a po upieczeniu rozcinam na pół.
  • 3. 2.Ser zmiksować z kajmakiem, dodać lekko ciepłą żelatynę (rozpuszczoną w 1/2 szkl. gorącej wody), wszystko wymieszać mikserem.
    Masy krówkowej można dodać troszkę więcej, jeśli lubimy słodszą.
  • 4. 3.Blaty nasączyć ponczem (woda, wódka, cytryna = 1 pełna szkl.)
  • 5. 4.Nasączone blaty przekładać masą.
  • 6. 5.Dżem rozpuścić na ogniu, dodać 1/4 szkl. wody, zagotować (zmniejszyć ogień), dodać galaretkę i mieszać, aż do rozpuszczenia.
  • 7. 6.Wystudzić, lekko tężejącą wyłożyć na ostatni blat torta.
    Udekorować wg uznania.

Komentarze

Podobne przepisy