Tort śmietankowy z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierwszy tort jaki przygotowałam na urodziny narzeczonego.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    szkl cukru
    szkl mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Krem:
    0,5 l śmietany kremówki
    2 śmietan fixy
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    puszka brzoskwiń
    10 dkg kokosu
    truskawki

Tort śmietankowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrami na gładką masę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy razem ok 5 min. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 min.
  • 2. Kremówkę ubjamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Ostudzony biszkopt przecinamy na 3 części i nasączamy je sokiem z brzoskwiń. Przekładamy kremem i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
  • 3. Kokos prażymy na suchej patelni. Truskawki kroimy w plasterki. Wierzch i boki tortu pokrywamy kremem. Boki obsypujemy kokosem. Na wierzchu układamy plasterki truskawek. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy