lekki,nie za słodki,może być zrobiony z dowolnych owoców
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
biszkopt: 6 jajek,
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
I masa owocowa ok.250 gr np.jagód w zalewie
250 ml kremówki
galaretka owoce leśne
II masa pół puszki brzoskwiń w zalewie
250 ml kremówki
galaretka brzoskwiniowa
mały słoiczek konfitury wiśniowej
500 ml kremówki 36%
250 ml mascarpone
polewa lustrzana : 75 gr cukru
32 gr białej czekolady
50 ml kremówki 30%
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 25 ml wody
dowolny barwnik
Tort śmietanowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt: białka ubijamy z cukrami na sztywno,dodajemy po jednym żółtku,ubijamy na puch,powoli dosypujemy mąki ,mieszamy szpatułką ,wylewamy do dwóch tortownic śr.18cm , lekko wyrównujemy ,pieczemy w nagrzanym piekarniku na 170 st.ok.30 min,do suchego patyczka
jagody w zalewie zagotowujemy, dodajemy galaretkę leśną schładzamy w lodówce,jak zaczyna gęstnieć, to powoli łączymy z ubitą kremówką, tak samo postępujemy z brzoskwiniami,przekładamy blaty ciasta , jako trzecie przełożenie dajemy konfiturę , ubijamy kremówkę 36% z dwoma łyżkami pudru, dodajemy mascarpone i jeszcze krótko miksujemy, małą część wykładamy na konfiturę ,przykrywamy ostatnim blatem, całość do lodówki , jak wszystko się dobrze schłodzi tort tynkujemy resztą masy śmietanowej i ponownie do lodówki na min. 2-3 godz.Przygotowujemy polewę lustrzaną i schładzamy ją do temp.30-32 st.Polewamy mocno schłodzony tort.Dekorujemy dowolnie.Tort przed polaniem ustawiam na odwróconym do góry dnem garnku o śr.podkładu tortowego,
Komentarze