Tort śmietanowy "piesek"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort został przygotowany na urodziny córki, córka i wszyscy goście byli min zachwyceni!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jajek
    1 szkl. mąki pszennej
    2/3 szkl. cukru
    2 łyżki wody
    3 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem: litr śmietanki 36%
    3 łyżki cukru pudru
    2 śmietan- fix
    Oraz: 1 słoik konfitury wiśniowej
    1puszka brzoskwiń
    draże kolorowe i posypka dekoracyjna

Tort śmietanowy "piesek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubijamy z ½ cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru i 4 łyżkami gorącej wody. Mieszamy z pianą , mąką ,kakao i proszkiem. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 170 st. Studzimy. Przekrawamy na 3 części i każdy krążek lekko nasączamy wodą z cytryną.
    2. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i smietan-fix.
    3. Krążki biszkopta przekładamy konfiturą wiśniowa, brzoskwiniami i 2/3 śmietany.
    4. Wierzch i boki tortu smarujemy resztą śmietany dodając odrobine żółtego barwnika spożywczego.
    5. Z rozpuszczonej czekolady robimy napis i kontury psa środek wypełniamy posypką dekoracyjną.
    6. Boki tortu zdobimy drażami kolorowymi z czekolady.

Komentarze

Podobne przepisy