Tort Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lekki,aksamitny, rozpływający się w ustach..

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 kg włoskiego serka mascarpone

    200 ml kawy rozpuszczalnej (ja z robiłam z 1 czubatej łyżki kawy rozpuszczalnej)

    100 ml rumu, nalewki kawowej lub koniaku

    gorzkie kakao

    5 żółtek

    1 łyżka aromatu waniliowego

    5 czubatych łyżek cukru pudru,

    25 dag biszkoptów

Tort tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem (możemy w misce umieszczonej na parze wodnej w tzw.kąpieli wodnej), do momentu aż cukier się rozpuści a żółtka zbieleją (można mikserem) tworząc puszystą masę. Łączymy to z serem mascarpone i aromatem waniliowym, możemy mikserem jednak ubijamy na wolnych obrotach i nie za długo aby masa się nie zważyła.

    Kolejno zanurzamy biszkopty w zaparzonej schłodzonej kawie wymieszanej z alkoholem: jeden po drugim, dosłownie na chwilę gdyż zbyt długie zanurzenie spowoduje rozpadniecie się ciastka.

    Biszkopty układamy na dnie foremki. Na wierzch smarujemy połowę kremu, posypujemy kakaem przykrywamy warstwą namoczonych biszkoptów i smarujemy drugą połową kremu. Wszystko posypujemy gorzkim kakao i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy