Tort tiramisu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny, tort tiramisu na spodzie biszkoptowym. Szybko i łatwo się go przygotowujemy idealny na przyjęcie.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt
    - 3 jajka
    - 5 łyżek cukru
    - 10 łyżek mąki
    - 1 łyżeczka proszku
    - 1 łyżka oleju

    Masa
    - 500 g serka mascarpone
    - 4 żółtka
    - 6 łyżek cukru

    Dodatki
    - 1 szklanka (zaparzonej) kawy rozpuszczalnej
    - podłużne biszkopty
    - gorzka czekolada

Tort tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy biszkopt 1. Biszkopt - ubijamy pianę, utrwalamy cukrem i dodajemy żółtka. Następnie dodajemy olej i wsypujemy mąkę z proszkiem - delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 19 cm. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180.
  • Wykładamy masę 2. Masa - ucieramy żółtka z cukrem na puszysty krem, stopniowo dodajemy serek mascarpone. Masę dzielimy na 3 część.
  • Nakładamy biszkopty 3. Przełożenie tortu - biszkopt - masa - namoczone w kawie biszkopty - masa - namoczone w kawie biszkopty - masa. Wierzch posypujemy drobno startą czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy