Ten wspaniały tort wymyśliłam dla córeczki mojej koleżanki na 6 urodziny.
Składniki:
Biszkopt :
6 jajek
Nie cała szklanka cukru
Nie cała szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowa :
500ml śmietanki 30%
3 galaretki różowe
3 łyżki cukru pudru
Dekoracja :
Ok. 30dag różowej masy marcepanowej
Ok. 25dag białej masy marcepanowej
Cukrowe perełki
1.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy w okrągłej tortownicy o średnicy 24cm. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na trzy placki.
Jedną galaretkę rozpuścić i po stężeniu pokroić w kostkę. Dwie pozostałe rozpuścić ( 2 szklankach wody ) i pozostawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodając tężejące galaretki, a następnie dodać kostki galaretki. Całość delikatnie wymieszać.
Biszkopty przełożyć masą śmietankową. Przekroić tort na pół ( z góry na dół ) i obie połówki obrócić i postawić na płaskiej stronie, po czym skleić je ze sobą resztą masy. Powinniśmy otrzymać półkole.
Z masy marcepanowej wycinamy kształty torebki i oblepiamy nimi tort. Z pozostałej białej masy robimy korale. Nożem robimy wzorki. Dekorujemy cukrowymi perełkami.
Komentarze