Tort torebka

0 (0 ocen)

Ten wspaniały tort wymyśliłam dla córeczki mojej koleżanki na 6 urodziny.

Składniki:

  • Biszkopt :
    6 jajek
    Nie cała szklanka cukru
    Nie cała szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa śmietankowa :
    500ml śmietanki 30%
    3 galaretki różowe
    3 łyżki cukru pudru
    Dekoracja :
    Ok. 30dag różowej masy marcepanowej
    Ok. 25dag białej masy marcepanowej
    Cukrowe perełki

Tort torebka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy w okrągłej tortownicy o średnicy 24cm. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na trzy placki.
    Jedną galaretkę rozpuścić i po stężeniu pokroić w kostkę. Dwie pozostałe rozpuścić ( 2 szklankach wody ) i pozostawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodając tężejące galaretki, a następnie dodać kostki galaretki. Całość delikatnie wymieszać.
    Biszkopty przełożyć masą śmietankową. Przekroić tort na pół ( z góry na dół ) i obie połówki obrócić i postawić na płaskiej stronie, po czym skleić je ze sobą resztą masy. Powinniśmy otrzymać półkole.
    Z masy marcepanowej wycinamy kształty torebki i oblepiamy nimi tort. Z pozostałej białej masy robimy korale. Nożem robimy wzorki. Dekorujemy cukrowymi perełkami.

Porady

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy