Tort truskawkowo-śmietanowy

0 (0 ocen)

  • 2 min

Polecam szczególnie na większe okazje, bo jest niezawodny!

  • 2 min

Składniki:

  • BISZKOPT: (wszystkie składniki x3, forma 25x40 cm):
    - 7-8 jaj
    -7 łyżek mąki
    -7 łyżek cukru
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -do nasączenia sok z cytryny z odrobiną wody

    KREM TRUSKAWKOWY
    -1 kg truskawek (świeże lub mrożone) - kilka pokroić w kawałeczki
    -500 g mascarpone
    -8-9 łyżeczek żelatyny
    -3/4 szkl. cukru (jeśli owoce są mało słodkie, dać 1 szkl.)
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej rozp. w 2 łyżkach wody
    -1 łyżka soku z cytryny (dla koloru)

    KREM ŚMIETANKOWY;
    -500 ml kremówki 30% lub 36%
    -250 g mascarpone
    -1 laska wanilii
    -5 łyżek cukru pudru
    -3 łyżeczki żelatyny rozp. w 4 łyżkach ciepłej wody

Tort truskawkowo-śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. BISZKOPTY

    Z podanych składników pieczemy 3 biszkopty, zimne dzielimy na 2 i nasączamy sokiem z cytryny.
  • krem truskawkowy 2. KREM TRUSKAWKOWY

    Truskawki i cukier podgrzewamy w garneczku do rozpuszczenia. Ewentualnie owoce można lekko rozgnieść. Żelatynę zalewamy 1/4 szkl. wody i odstawiamy do napęcznienia. Kiedy cukier i owoce się rozpuszczą, dodajemy sok z cytryny, wodę z mąką i podgrzewamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszając, rozpuszczamy ją we frużelinie. Wystudzić i zmiksować z mascarpone. Schłodzić do lekkiego stężenia. Wyłożyć na biszkopt, obłożyć truskawkami, przykryć blatem biszkopta.
  • krem śmietankowy 3. KREM ŚMIETANKOWY

    Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone i żelatynę oraz nasionka z wanilii. Zmiksować. Schłodzić do lekkiego stężenia, wyłożyć na biszkopt.

Porady

Koniecznie SCHŁODZIĆ przez kilka godzin! Z podanego przepisu wychodzi 5-6 blatów biszkopta i tyle masy, że wystarczy na 2 piętra każdego smaku. Wykończyć wg własnych upodobań.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy