Polecam szczególnie na większe okazje, bo jest niezawodny!
2 min
Składniki:
BISZKOPT: (wszystkie składniki x3, forma 25x40 cm):
- 7-8 jaj
-7 łyżek mąki
-7 łyżek cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-do nasączenia sok z cytryny z odrobiną wody
KREM TRUSKAWKOWY
-1 kg truskawek (świeże lub mrożone) - kilka pokroić w kawałeczki
-500 g mascarpone
-8-9 łyżeczek żelatyny
-3/4 szkl. cukru (jeśli owoce są mało słodkie, dać 1 szkl.)
-1 łyżka mąki ziemniaczanej rozp. w 2 łyżkach wody
-1 łyżka soku z cytryny (dla koloru)
KREM ŚMIETANKOWY;
-500 ml kremówki 30% lub 36%
-250 g mascarpone
-1 laska wanilii
-5 łyżek cukru pudru
-3 łyżeczki żelatyny rozp. w 4 łyżkach ciepłej wody
Tort truskawkowo-śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPTY
Z podanych składników pieczemy 3 biszkopty, zimne dzielimy na 2 i nasączamy sokiem z cytryny.
2.KREM TRUSKAWKOWY
Truskawki i cukier podgrzewamy w garneczku do rozpuszczenia. Ewentualnie owoce można lekko rozgnieść. Żelatynę zalewamy 1/4 szkl. wody i odstawiamy do napęcznienia. Kiedy cukier i owoce się rozpuszczą, dodajemy sok z cytryny, wodę z mąką i podgrzewamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszając, rozpuszczamy ją we frużelinie. Wystudzić i zmiksować z mascarpone. Schłodzić do lekkiego stężenia. Wyłożyć na biszkopt, obłożyć truskawkami, przykryć blatem biszkopta.
3.KREM ŚMIETANKOWY
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone i żelatynę oraz nasionka z wanilii. Zmiksować. Schłodzić do lekkiego stężenia, wyłożyć na biszkopt.
Porady
Koniecznie SCHŁODZIĆ przez kilka godzin!
Z podanego przepisu wychodzi 5-6 blatów biszkopta i tyle masy, że wystarczy na 2 piętra każdego smaku. Wykończyć wg własnych upodobań.
Komentarze