Tort truskawkowy

0 (0 ocen)

Wykonanie tortu nie jest trudne, nie jest też pracochłonne. Przy czym tort ładnie się prezentuje i jest pyszny.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    150g cukru
    2 łyżeczki soku z cytryny
    100g mąki pszennej
    100g mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    150g cukru pudru
    330 ml śmietanki 30%
    2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego (po 140g)
    500g truskawek
    1 truskawkowa galaretka
    3 łyżki żelatyny

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek oddzielić od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć i przesiać przez sito. Białka ubić z 4 łyżkami zimnej wody na sztywną pianę. Ubijając dodawać cukier, sok z cytryny i żółtka. Na koniec dodać mąkę. Przygotowaną masę wykładamy do tortownicy o średnicy ok. 20cm. Formę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 30minut w piekarniku nagrzanym do 170stopni. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.
  • 2. Truskawki umyć, oberwać ich szypułki i przetrzeć je w blenderze.
  • 3. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w pół szklanki wody.
  • 4. Na sztywno ubić śmietankę kremówkę z cukrem. Następnie, cały czas ubijając, stopniowo dodawać serki homogenizowane i mus truskawkowy. Na koniec, dodać lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać, by połączyć wszystkie składniki.
  • 5. Ostudzony spód tortu przeciąć na trzy części. Tort przełożyć masą, zostawiając część na posmarowanie tortu w wierchu. Tort udekorować połówkami truskawek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy