TORT TRUSKAWKOWY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

TORCIK JEST MOIM AUTORSKIM POMYSŁEM. ZROBIŁAM GO NA 6 URODZINY MOJEJ CÓRCI MAI.GOŚCIE BYLI ZACHWYCENI.:))

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • CIASTO:8 jaj,8 łyżek drobnego cukru, 8 łyżek mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    MASA:700 ml śmietanki 30 %. 250g serka mascarpone,1/2 szkl.cukru pudru ,ok.2 szkl. mrożonych truskawek, 3 łyżki
    żelatyny do deserów,wiórki kokosowe,świeże truskawki, galaretka truskawkowa

    PONCZ:1/2 szkl.przegotowane,j ostudzonej wody,sok z połowy cytryny,3 krople olejku waniliowego.

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek.Żółtka utrzeć cukrem do białości.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do białek dodawać powoli utarte żółtka,delikatnie mieszając.Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Piec 30min.w 180 *C.Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części,nasączyć ponczem.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem(dodajemy go pod koniec ubijania).Dodać serek mascarpone , zmiksowane rozmrożone truskawk oraz rozpuszczoną żelatynę w 1/2 szkl. przegotowanej , gorącej wody i delikatnie wymieszać.Przygotowaną masą przełożyć biszkopt.Posmarować nią również boki i wierzch ciasta.Na wierzchu ciasta zrobić dekoracyjne różyczki z pozostałej masy ,udekorować świeżymi truskawkami i polać lekko tężejącą galaretką truskawkową.Boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi..Smacznego:))

Porady

Jeśli tort robimy dla dorosłych do ponczu możemy dodać łyżeczkę alkoholu np. nalewki truskawkowej.

Komentarze

Podobne przepisy