Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek.Żółtka utrzeć cukrem do białości.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do białek dodawać powoli utarte żółtka,delikatnie mieszając.Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Piec 30min.w 180 *C.Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części,nasączyć ponczem.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem(dodajemy go pod koniec ubijania).Dodać serek mascarpone , zmiksowane rozmrożone truskawk oraz rozpuszczoną żelatynę w 1/2 szkl. przegotowanej , gorącej wody i delikatnie wymieszać.Przygotowaną masą przełożyć biszkopt.Posmarować nią również boki i wierzch ciasta.Na wierzchu ciasta zrobić dekoracyjne różyczki z pozostałej masy ,udekorować świeżymi truskawkami i polać lekko tężejącą galaretką truskawkową.Boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi..Smacznego:))
Porady
Jeśli tort robimy dla dorosłych do ponczu możemy dodać łyżeczkę alkoholu np. nalewki truskawkowej.
Komentarze