Składniki na ciast:
po 50 dag masła i cukru
10 jajek
50 dag maki
po 25 dag mieszanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
25 dag kandyzowanych wiśni i zmielonych migdałów
po łyżce kardamonu, anyżu, gałki muszkatołowej i kolendry
10 łyżek rumu
sól
tłuszcz do smarowania formy
bułka tarta
Skłądniki masy marcepanowej i lukru:
25 dag masy marcepanowej
3 białka
90 dag cukru pudru
czerwony i zielony barwnik
3 łyżki dżemu morelowego
perełki cukrowe
Tort weselny z marepanowymi różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka. Wsypać make, połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Dodając pozostałe składniki ciasta. Dwie tortownice ( 24 cm i 26 cm) wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką. Napełnić ciastem. Piec w temp 180 stopni. Mniejszą tortownicę piec 60 min, większą 80 min. Chłodne ciasto wyjąć, zawinąć w filię i odstawić na 3 dni. Następnie, podgrzać dżem, posmarować krążki i skleić. Białka ubić na sztywno, dodać 15 dag cukru pudru, połową lukru pokryć wierzch i boki tortu, resztę lukru za pomocą szprycerki udekorować tort w girlandy i kleksy. Krawędzie obsypać perełkami. Zagnieść masę marcepanową z 75 dag cukru pudru, podzielić na 2 części. Jedną zabarwic na czerwono (kwiaty), druga na zielono ( listki). Ozdobić różami tort
Komentarze