Tort weselny z marepanowymi różami

0 (0 ocen)

Na wesele

Składniki:

  • Składniki na ciast:
    po 50 dag masła i cukru
    10 jajek
    50 dag maki
    po 25 dag mieszanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
    25 dag kandyzowanych wiśni i zmielonych migdałów
    po łyżce kardamonu, anyżu, gałki muszkatołowej i kolendry
    10 łyżek rumu
    sól
    tłuszcz do smarowania formy
    bułka tarta
    Skłądniki masy marcepanowej i lukru:
    25 dag masy marcepanowej
    3 białka
    90 dag cukru pudru
    czerwony i zielony barwnik
    3 łyżki dżemu morelowego
    perełki cukrowe

Tort weselny z marepanowymi różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka. Wsypać make, połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Dodając pozostałe składniki ciasta. Dwie tortownice ( 24 cm i 26 cm) wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką. Napełnić ciastem. Piec w temp 180 stopni. Mniejszą tortownicę piec 60 min, większą 80 min. Chłodne ciasto wyjąć, zawinąć w filię i odstawić na 3 dni. Następnie, podgrzać dżem, posmarować krążki i skleić. Białka ubić na sztywno, dodać 15 dag cukru pudru, połową lukru pokryć wierzch i boki tortu, resztę lukru za pomocą szprycerki udekorować tort w girlandy i kleksy. Krawędzie obsypać perełkami. Zagnieść masę marcepanową z 75 dag cukru pudru, podzielić na 2 części. Jedną zabarwic na czerwono (kwiaty), druga na zielono ( listki). Ozdobić różami tort

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy