Tort wiśniowy ze Szwartzwaldu

0 (0 ocen)

Połączenie bitej śmietany wiśni i czekolady to strzał w 10 :)

Składniki:


  • Składniki na 8 porcji

    4 jajka
    Margaryna Kasia 100g
    5 łyżek wiśniówki
    mąka pszenna 50 g
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    orzechy laskowe (mielone) 150 g
    masło do natłuszczenia formy
    śmietana (słodka) 500 g
    wiśniówka 125 ml
    wiśnie (ze słoika) 750 g
    wiórki czekoladowe (grube) 80 g
    cukier 100 g
    czekolada (ciemna) 150 g
    skrobia pszenna (krochmal pszenny) 50 g
    sól
    1 opakowanie cukru waniliowego

Tort wiśniowy ze szwartzwaldu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wymieszać z cukrem na kremową masę. Czekoladę (ciemną) pokruszyć na drobne kawałki, roztopić wraz z dwiema łyżkami wody. Jednocześnie stopić masło, a następnie ochłodzić.
    Margarynę Kasię rozpuszczoną czekoladę i wiśniówkę (5 łyżek) dodać do masy jajecznej. Mąkę, proszek do pieczenia i skrobię wymieszać. Orzechy prażyć na suchej patelni na jasnobrązowy kolor. Mieszankę mączną przesiać, wraz z orzechami i dodać do masy jajecznej.
    Następnie do formy o średnicy 24 cm włożyć ciasto i piec w temperaturze 190 st. oC 45 minut. Po upieczeniu należy ostudzić spód tortowy i dwukrotnie przekroić go w poprzek. Śmietanę z cukrem wanilinowym ubić na pianę
    Warstwy tortu nasączyć wiśniówką (125 ml). Na dwie dolne części nałożyć śmietanę. Warstwy śmietany powinny mieć około 1 cm wysokości. Wiśnie rozmieścić na śmietanie lekko wciskając. Warstwy tortu poukładać jedna na drugiej. Wierzch i boki tortu ozdobić resztą śmietany i wiórkami czekoladowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy