Tort z bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka ubići na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 30 minut. Biszkopt ostudzić i podzielić na 3 części.
2.MASA
Wsypać żelatynę do wody i mieszać do momentu aż żelatyna się rozpuści i przestygnie. Ubić śmietanę i dodać wcześniej przygotowaną wodę, ubijać do momentu kiedy masa nie zacznie gęstnieć, gdy tak się stanie dodać cukier. Tak przygotowaną masą przełożyć dwie warsty tortu.
3.POLEWA
Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić na małym ogniu. Od razu polać polewę na wierzch ciasta. Tort ozdobić owocami i bitą śmietaną
Porady
Przed przełożeniem masy dobrze jest posmarować biszkopt dżemem truskawkowym
Komentarze