Tort z bitą śmietaną i owocami

0 (0 ocen)

Rewelacyjny jako miła, słodka niespodzianka z okazji urodzin.

Składniki:



  • CIASTO NA BISZKOPT Z KAKAO
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 - 3 łyżki kakao

    MASA ŚMIETANKOWA
    1/2 szklanki przegotowanej wody
    3 łyżki żelatyny
    500 ml śmietany 30%
    3/4 szklanki cukru


    POLEWA
    10 dag czekolady białej
    4 łyżki mleka

Tort z bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Białka ubići na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 30 minut. Biszkopt ostudzić i podzielić na 3 części.
  • 2. MASA
    Wsypać żelatynę do wody i mieszać do momentu aż żelatyna się rozpuści i przestygnie. Ubić śmietanę i dodać wcześniej przygotowaną wodę, ubijać do momentu kiedy masa nie zacznie gęstnieć, gdy tak się stanie dodać cukier. Tak przygotowaną masą przełożyć dwie warsty tortu.
  • 3. POLEWA
    Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić na małym ogniu. Od razu polać polewę na wierzch ciasta. Tort ozdobić owocami i bitą śmietaną

Porady

Przed przełożeniem masy dobrze jest posmarować biszkopt dżemem truskawkowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy