Tort z kremem bananowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Torcik wygląda i smakuje wyśmienicie, i co ważne wcale nie jest trudny:)

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jaj,
    25 dag cukru,
    17 dag mąki,
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    skórka starta z 1 cytryny,
    różowy lukier do dekoracji.
    Krem:
    1 łyżka mąki,
    200 ml mleka,
    3 żółtka,
    20 dag cukru,
    wanilia,
    25 dag masła,
    2 banany.
    Poncz:
    200 ml wody,
    sok z połwki cytryny,
    łyżka cukru.

Tort z kremem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo wsypuj pół szklanki cukru i ubijaj dalej. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, połącz z masą z białek, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i skórkę otartą z cytryny, całość delikatnie wymieszaj, przełóż do wysmarowanej tortownicy. Piecz 40 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu przekrój ciasto na 3 krązki.
    Mąkę rozprowadz niewielką ilością zimnego mleka i dodaj do pozostałego gotującego się mleka. Zółtka utrzyj z cukrem i wanilią, wlej do masy mlecznej. Powstały budyń zagotuj, ostudz. Utrzyj masło. Pod koniec ucierania dodaj niewielkimi porcjami budyń. Gotowy krem wymieszaj z rozgniecionymi bananami. Krążki nasącz ponczem, posmaruj kremem. Boki i wierzch tortu wygładz, udekoruj dowolnym lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy