Torcik wygląda i smakuje wyśmienicie, i co ważne wcale nie jest trudny:)
60 min
Składniki:
6 jaj,
25 dag cukru,
17 dag mąki,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka starta z 1 cytryny,
różowy lukier do dekoracji.
Krem:
1 łyżka mąki,
200 ml mleka,
3 żółtka,
20 dag cukru,
wanilia,
25 dag masła,
2 banany.
Poncz:
200 ml wody,
sok z połwki cytryny,
łyżka cukru.
Tort z kremem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo wsypuj pół szklanki cukru i ubijaj dalej. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, połącz z masą z białek, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i skórkę otartą z cytryny, całość delikatnie wymieszaj, przełóż do wysmarowanej tortownicy. Piecz 40 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu przekrój ciasto na 3 krązki.
Mąkę rozprowadz niewielką ilością zimnego mleka i dodaj do pozostałego gotującego się mleka. Zółtka utrzyj z cukrem i wanilią, wlej do masy mlecznej. Powstały budyń zagotuj, ostudz. Utrzyj masło. Pod koniec ucierania dodaj niewielkimi porcjami budyń. Gotowy krem wymieszaj z rozgniecionymi bananami. Krążki nasącz ponczem, posmaruj kremem. Boki i wierzch tortu wygładz, udekoruj dowolnym lukrem.
Komentarze