Tort z misiem

0 (0 ocen)

Zrobiłam go na roczek mojego synka Kacperka.

Składniki:

  • Biszkopt:
    10jajek
    1szkl.cukru
    1,5szkl.mąki tortowej
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    1litr śmietany 30-proc.
    3łyżki cukru
    cukier waniliowy
    300g frużeliny wiśniowej
    1 łyżka żelatyny+1/3szkl.wody
    Krem maślany:
    200g masła
    3/4szkl.cukru pudru
    kilka kropli aromatu migdałowego
    2 łyżki wody
    Dekoracja:
    kg białego lukru plastycznego
    barwniki spożywcze

Tort z misiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier,a następnie ubijając dodajemy żółtka.Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy.Wylewamy do formy(24x36) i pieczemy ok.45min. w temp.175 C.
  • 2. Przygotowujemy masę:schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrami, dodajemy frużelinę i na konie rozpuszczoną letnią żelatynę.
  • 3. Biszkopt przekrawamy na 3 części, nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny i przekładamy masą.
  • 4. Przygotowujemy krem maślany: miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, aromatem i wodą na gładką masę. Smarujemy nią boki i wierzch tortu.
  • 5. Do ok.70dag lukru dodajemy niebieski barwnik i dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitego koloru. Rozwałkowujemy i obkładamy nim tort. Z pozostałego lukru lepimy ozdoby i umieszczamy na torcie za pomocą wykałaczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy