1.Biszkopt:białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier,a następnie ubijając dodajemy żółtka.Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy.Wylewamy do formy(24x36) i pieczemy ok.45min. w temp.175 C.
2.Przygotowujemy masę:schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrami, dodajemy frużelinę i na konie rozpuszczoną letnią żelatynę.
3.Biszkopt przekrawamy na 3 części, nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny i przekładamy masą.
4.Przygotowujemy krem maślany: miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, aromatem i wodą na gładką masę. Smarujemy nią boki i wierzch tortu.
5.Do ok.70dag lukru dodajemy niebieski barwnik i dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitego koloru. Rozwałkowujemy i obkładamy nim tort. Z pozostałego lukru lepimy ozdoby i umieszczamy na torcie za pomocą wykałaczek.
Komentarze