Tort z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Ubijam białka na sztywną masę. Dodaję cukier, a następnie żółtka. Mieszam mąkę z proszkiem, przesiewam i wsypuje do mokrej masy. Całość mieszam. Wlewam do tortownicy o śr. 20 cm i piekę 40min 200stC
Po ostygnięciu biszkopt dzielę na 3 części.
2.Galaretka: 1 cytrynową galaretkę rozpuszczam w szklance wrzątku
3.Bita śmietana: Ubijam śmietany mikserem na wolnych obrotach. Gdy masa będzie sztywna dodaję chłodną galaretkę. Miksuje jeszcze 1 minutę
4.Pierwszą warstwę biszkoptu polewam ponczem. Nakładam bitą śmietanę, na to daję pokrojonego banana i troszkę brzoskwiń pokrojonych w kostkę. Z drugą warstwą postępuje podobnie. Na śmietanę kładę jagody i przykładam trzecią warstwą. Pozostałą część śmietany układam na wierzch i na boki. Na brzegi tortu daję wiórki kokosowe a wierzch dekoruję owocami.
Porady
Aby śmietana się nie zważyła należy dodawać zimną galaretkę- najlepiej żeby miała półstałą konsystencję.
Komentarze