Tort z owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis zaczerpnięty z własnej wyobraźni.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 śmietany kremówki
    galaretka cytrynowa
    owoce( 1 baban, garść malin, szklanka jagód, kilka winogron, garść truskawek, garść żurawiny
    wiórki kokosowe
    migdały
    do nasączenia biszkoptu- 1/2szklanki wódki, 1/2 szklanki wody, sok z cytryny, łyżka cukru

Tort z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Ubijam białka na sztywną masę. Dodaję cukier, a następnie żółtka. Mieszam mąkę z proszkiem, przesiewam i wsypuje do mokrej masy. Całość mieszam. Wlewam do tortownicy o śr. 20 cm i piekę 40min 200stC
    Po ostygnięciu biszkopt dzielę na 3 części.
  • 2. Galaretka: 1 cytrynową galaretkę rozpuszczam w szklance wrzątku
  • 3. Bita śmietana: Ubijam śmietany mikserem na wolnych obrotach. Gdy masa będzie sztywna dodaję chłodną galaretkę. Miksuje jeszcze 1 minutę
  • 4. Pierwszą warstwę biszkoptu polewam ponczem. Nakładam bitą śmietanę, na to daję pokrojonego banana i troszkę brzoskwiń pokrojonych w kostkę. Z drugą warstwą postępuje podobnie. Na śmietanę kładę jagody i przykładam trzecią warstwą. Pozostałą część śmietany układam na wierzch i na boki. Na brzegi tortu daję wiórki kokosowe a wierzch dekoruję owocami.

Porady

Aby śmietana się nie zważyła należy dodawać zimną galaretkę- najlepiej żeby miała półstałą konsystencję.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy