Tort z truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję dla męża i rocznej Julki. Lubię dogadzać mojej córeczce, mieszając różne smaki.

Składniki:

  • ● ok. 70 dag truskawek
    ● wiórki kokosowe
    Biszkopt:
    ●8 jajek
    ● po 1 szkl. cukru, mąki pszennej i ziemn.
    ● 2 łyżeczki proszku do piecz.
    ● łyżka oleju
    Bita śmietana:
    ●1 l śmietanki 36-proc.
    ● 3 śmietan-fiksy
    ● 4 łyżki cukru pudru.
    Poncz: łyżka cukru
    ● sok z 1 cytryny
    ● kilka kropli olejku migdałowego

Tort z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem, dodając żółtka, mąki,
    proszek, olej i łyżkę wody. Mieszamy. Wlewamy do tortownicy
    (śr. 27 cm). Pieczemy ok. 40 minut w 160 °C. Studzimy,
    przekrawamy na 4 placki. Składniki ponczu mieszamy
    z 1 l przegotowanej zimnej wody, nasączamy placki.
  • 2. Bita śmietana: schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem
    pudrem, dodając śmietan-fiksy.

  • 3. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Owoce
    kroimy w ćwiartki. Placki
    przekładamy 2/3 bitej
    śmietany i truskawkami.
    Wierzch i boki tortu smarujemy
    resztą śmietany.
    Wierzch dekorujemy truskawkami,
    boki posypujemy
    uprażonymi wiórkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort szachownica