Tort z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy z cukrem, dodając żółtka, mąki,
proszek, olej i łyżkę wody. Mieszamy. Wlewamy do tortownicy
(śr. 27 cm). Pieczemy ok. 40 minut w 160 °C. Studzimy,
przekrawamy na 4 placki. Składniki ponczu mieszamy
z 1 l przegotowanej zimnej wody, nasączamy placki.
2.Bita śmietana: schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem
pudrem, dodając śmietan-fiksy.
3.Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Owoce
kroimy w ćwiartki. Placki
przekładamy 2/3 bitej
śmietany i truskawkami.
Wierzch i boki tortu smarujemy
resztą śmietany.
Wierzch dekorujemy truskawkami,
boki posypujemy
uprażonymi wiórkami.
Komentarze