BISZKOPT:
6 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki wymieszana z łyżeczką proszku do pieczenia i 3 łyżkami kakao
MASA:
600ml śmietany kremówki
OPRÓCZ:
40 sztuk wiśni(10 sztuk pozostawić do dekoracji)
słoik dżemu wiśniowego
mała wiśniówka do nasączenia biszkoptu
Tort z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy cukier.żółtka i mąkę z kakaem i proszkiem.Pieczemy 25 minut w temp.180 stopni
Przestudzony biszkopt kroimy na 3 blaty i nasączamy wiśniówką.Smarujemy pierwszy blat dżemem kładziemy ubitą śmietanę i wiśnie.Przykrywamy drugim blatem i ponownie smarujemy dżemem kładziemy śmietanę i wiśnie.Nakładamy ostatni blat i dekorujemy śmietaną.
Porady
Wiśnie do dekoracji wcześniej możemy zamoczyć na noc w wiśniówce.
Komentarze