Tort ziemniaczany

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ten oryginalny i pyszny tort robię według jednego z wielu przepisów, które zbieram od lat. Nie trzymam się ich ściśle, trochę je zmieniam, coś dodaję, czasami inaczej doprawiam, ale zawsze staram się,

Składniki:

  • 30 dag ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
    4 jajka
    20 dag cukru
    10 dag mąki pszennej
    5 dag mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka starta z jednej cytryny
    1/2 łyżeczki cynamonu
    12,5 dag startych orzechów laskowych
    tłuszcz do tortownicy
    bułka tarta do posypania
    ziemniaczki marcepanowe do dekoracji

Tort ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort ziemniaczany 1. Ziemniaki ugniatamy na gładkie purée.
  • Tort ziemniaczany 2. Z białek i połowy cukru ubijamy pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Wszystkie suche składniki, skórkę cytrynową i orzechy dokładnie mieszamy.
    Wsypujemy do utartych żółtek, dodajemy ziemniaki.
  • Tort ziemniaczany 3. Całość dokładnie łączymy na jednolitą masę. Dodajemy pianę z białek. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 °C. Po upieczeniu tort zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Zimny tort lukrujemy i dekorujemy ziemniaczkami marcepanowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Komentarze

Podobne przepisy