Ten oryginalny i pyszny tort robię według jednego z wielu przepisów, które zbieram od lat. Nie trzymam się ich ściśle, trochę je zmieniam, coś dodaję, czasami inaczej doprawiam, ale zawsze staram się,
Składniki:
30 dag ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
4 jajka
20 dag cukru
10 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z jednej cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
12,5 dag startych orzechów laskowych
tłuszcz do tortownicy
bułka tarta do posypania
ziemniaczki marcepanowe do dekoracji
Tort ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugniatamy na gładkie purée.
2.Z białek i połowy cukru ubijamy pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Wszystkie suche składniki, skórkę cytrynową i orzechy dokładnie mieszamy.
Wsypujemy do utartych żółtek, dodajemy ziemniaki.
3.Całość dokładnie łączymy na jednolitą masę. Dodajemy pianę z białek. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 °C. Po upieczeniu tort zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Zimny tort lukrujemy i dekorujemy ziemniaczkami marcepanowymi.
Komentarze