Tortilla z pikantnym nadzieniem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bardzo lubię potrawy ostro przyprawione. Farsz do tortilli jest mojego pomysłu.

Składniki:

  • ● 8 gotowych tortilli
    ● puszka czerwonej fasoli w zalewie cayenne
    ● puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
    ● 2 papryki
    ● 20 dag żółtego sera
    ● 2 łyżki oliwy
    ● 1 duża cebula
    ● 2 ząbki czosnku
    ● mielona papryka
    ● świeży tymianek
    ● sól
    ● oliwa z oliwek

Tortilla z pikantnym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę,
    czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Papryki przekrawamy
    na pół, usuwamy gniazda
    nasienne i myjemy. Miąższ
    kroimy w kostkę.
  • Tortilla z pikantnym nadzieniem 2. Na rozgrzaną oliwę wkładamy
    cebulę z czosnkiem i dusimy do
    zeszklenia cebuli. Dodajemy pokrojone
    papryki i smażymy jeszcze
    3 minuty. Fasolę razem
    z zalewą przekładamy do rondelka.
    Rozgniatamy na miazgę.
    Na koniec dodajemy pomidory
    z zalewą. Doprawiamy solą
    i mieloną papryką. Smażymy do
    odparowania płynu. Mieszamy
    ze startym serem.
  • 3. Na ciepłych tortillach rozsmarowujemy
    kilka łyżek farszu,
    posypujemy posiekanym
    tymiankiem i zwijamy.

Porady

● Zamiast świeżym tymiankiem farsz możemy posypać tymiankiem suszonym. ● Gotowe tortille możemy zastąpić naleśnikami z mąki kukurydzianej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2009

Komentarze

Podobne przepisy