6 łyżek oliwy z oliwek
600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
125 g czerwonej papryki
2 czerwone chilli, pokrojone w cienkie plasterki
1 cebula, pokrojone w cienkie plasterki
1/2 łyżeczki soli morskiej
8 jaj
Tortilla z ziemniakami, chilli i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, a następnie dodać ziemniaki, paprykę, chili, cebulę i sól. Zmniejszyć ogień do minimum i przykryć pokrywką. Dusić przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aby cebula była miękka i złocista.
Rozgrzej grill / piekarnik.
2.Ubić jajka w dużej misce. Wlać na patelnię z warzywami, delikatnie potrząsnąć patelnią, żeby jajka równo się rozprowadziły po całej powierzchni patelni (nie mieszać).
3.Piec przez 4-5 minut, aż boki tortilli zaczną odchodzić od brzegów (nie dłużej bo można spalić dół). Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez 3-4 minuty, aż góra się zetnie.
Przełożyć na talerze, pokroić jak pizzę i podawać.
Komentarze