Tortilla z ziemniakami, chilli i papryką

0 (0 ocen)

  • 30 min

W sam raz na letni obiad

  • 30 min

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
    600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    125 g czerwonej papryki
    2 czerwone chilli, pokrojone w cienkie plasterki
    1 cebula, pokrojone w cienkie plasterki
    1/2 łyżeczki soli morskiej
    8 jaj

Tortilla z ziemniakami, chilli i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, a następnie dodać ziemniaki, paprykę, chili, cebulę i sól. Zmniejszyć ogień do minimum i przykryć pokrywką. Dusić przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aby cebula była miękka i złocista.
    Rozgrzej grill / piekarnik.
  • 2. Ubić jajka w dużej misce. Wlać na patelnię z warzywami, delikatnie potrząsnąć patelnią, żeby jajka równo się rozprowadziły po całej powierzchni patelni (nie mieszać).
  • 3. Piec przez 4-5 minut, aż boki tortilli zaczną odchodzić od brzegów (nie dłużej bo można spalić dół). Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez 3-4 minuty, aż góra się zetnie.
    Przełożyć na talerze, pokroić jak pizzę i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy